Olijfolie uit Zuid Afrika : Het proberen waard!
Olijfolie is over de gehele wereld erg bekend en populair. Al in de oudheid waren de olijftak en de -olie iets heel bijzonders. Tegenwoordig is het vooral geliefd bij mensen die gezondheid hoog in het vaandel dragen. Dat is natuurlijk niet voor niets. Het is een op en top natuurproduct. Aan de olie worden tal van goede eigenschappen toegedicht. We duiken heel even in de wereld van de olijven om hier iets meer over te weten te komen.
Hoe komen we aan deze olie?
Olijfbomen groeien in warmere streken en vaak op rotsachtige bodems. Op deze plekken kunnen weinig andere bomen of struiken groeien, maar de olijfboom wel. Aan deze bomen groeien de olijven die zijn ontstaan uit de stampers van kleine witte bloemetjes. In het voorjaar begint de vrucht zich te vormen en in het najaar zijn de olijven rijp. Het oogsten kan op verschillende manieren maar meestal worden de bomen “gekamd”. Hierbij vallen de olijven naar beneden in netten. Een andere wijze is met een trilmachine waarbij alle olijfvruchten eruit getrild worden. De op deze manier gewonnen vloeistof wordt vervolgens gescheiden in water en olie. De olie wordt gefilterd en daarna opgeslagen in donkere flessen. De kwaliteit gaat namelijk achteruit bij blootstelling aan zuurstof en licht.
Olijfolie wordt geperst
Na het oogsten komt het persen. Nadat de olijven gewassen zijn, worden ze tussen een paar grote molenstenen vermalen tot pulp. De pulp wordt gelijkmatig verdeeld over rieten matten. Deze matten gaan door een krachtige hydraulische pers waarbij onder grote druk alle kostbare olijfolie eruit wordt gehaald. De moderne persen zijn zo goed dat ze in een keer alles eruit weten te krijgen. We noemen dit de eerste koude persing.
Verschillende kwaliteiten
Er is veel verschil in kwaliteit. We kennen er drie namelijk Extra Vergin Olijfolie (eerste persing en hoogste kwaliteit: voor in de salade), vergin olijfolie (iets mindere kwaliteit) en als laatste geraffineerde olijfolie (minste kwaliteit en erg goedkoop).
Waarom is het zo gezond?
Olijfolie kan je ook helpen bij de verzorging van je lichaam en de genezing van wondjes en insectenbeten. Dat het ook goed is voor de gezondheid is inmiddels algemeen bekend, maar dat geldt veel minder voor de goedkope geraffineerde olie, omdat die veel meer bewerkingen heeft ondergaan. Soms wordt er ook goedkopere andere olie doorheen gemengd. We zetten een paar voordelen voor je op een rijtje:
- Beschermend tegen hart- en vaatziekten.
- Verlaagt de bloeddruk waardoor de kans op hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen afneemt.
- Het kan de ontwikkeling van borstkanker vertragen
- Een dieet met groente en olijfolie kan de kans op bepaalde vormen van kanker met 75% verlagen.
- Helpt bij het voorkomen van osteoporose.
- Een hele belangrijke bron van vitamine-E en antioxidanten.
Wil je meer weten over de voordelen voor de gezondheid? Volg dan deze link.
Gebruik in de keuken
In de keuken kun je het beste hoogwaardige, plantaardige olie gebruiken. Je kunt kiezen uit verschillende soorten, waaronder olijfolie. Olijfolie bevat de juiste meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor ons lichaam. Zorg er alleen voor dat je de olijfolie niet te heet maakt, want daarbij gaan veel belangrijke elementen van de olie verloren. Als dressing over een salade is het uitermate geschikt.
Waar komt onze olijfolie vandaan?
De meeste mensen kennen alleen de olijfolie uit de landen rondom de Middellandse Zee, zoals Spanje, Griekenland en Italië. Culticuli heeft in de webshop kwalitatief hoogwaardige, extra vergin olijfolie uit Zuid Afrika. Die is bij het grote publiek nog niet zo bekend, maar zeker het proberen waard. Wij hebben drie bijzondere merken :
Wij nodigen je uit om deze olieën eens te proberen en vernemen graag je mening!